2018-11-13

Sárossyné Majoros Piroska

Közösségi szervező. 

 

64 éve egy véletlennek köszönhetően került a családom Budaörsre, de én már itt eresztettem gyökeret. Fantasztikus volt végigkísérni a város fejlődését, megélni lakosainak – sosem szűnő – tenni akarását. Remélem ehhez a sikertörténethez – ha csak egy morzsányival is – én is hozzátehettem. Piroska 1948-ban született Kéttornyúlakon (ma Pápa város része).

Családjával 1954-ben költözött Budaörsre. Érettségi után Farkas Jenővel (aki később a kultúrház megbízott vezetője lett) irodalmi kört alapított. A Művelődési Ház minden lakossági kezdeményezésnek otthont adott, mégsem működött még akkor olyan klub, amely a 14 éven túliaknak biztosított volna kulturált szórakozási lehetőséget, ezért 1967-ben megalapították Budaörs első ifjúsági klubját, mely éveken keresztül sikeresen működött.

A klubba rendszeresen szerveztek a fiataloknak szóló előadásokat, klubbeszélgetéseket, vetélkedőket, koncerteket. 1984-től kezdődően – mint az akkori népfront városi titkára – már főállásban szervezte a kulturális és művelődési eseményeket a városban (például: német nemzetiségi napokat, svábbált, honismereti vetélkedőket, „Tiszta udvar, rendes ház”, vagy parkosítási mozgalmat).

A 80-as évek végén, a Városi Tanács tagjaként részt vett a Budaörs-Bretzfeld testvérvárosi együttműködési megállapodás előkészítésében. Bretzfeldi utazásakor tapasztalt élményei alapján, munkatársával kezdeményezték a budaörsi római katolikus templom díszkivilágításának elkészítését, ezzel Budaörs az elsők között volt az ország kisvárosai körében, ahol méltó fényárt kapott a város egyik meghatározó épülete. Időközben befejeződött a lakótelep építése, ahol nem volt fellelhető semmilyen zárt közösségi tér, így kissé alvó város képét öltötte ez a városrész.

Piroskában megfogalmazódott egy olyan hely ötlete, mely bármilyen baráti, vagy társadalmi szerveződésnek helyet biztosíthatna a tömbházak között egy modern „faluházként”.

A lakótelep szélén volt is egy lebontásra ítélt, kis családi ház, amely felújítására és bővítésére 1986-ban – egy kis füllentéssel – pályázatot nyújtott be a HNF-hez egy „Népfront székház” kialakítására. A beruházáshoz szükséges pénz felét utalták csak ki, ezért a másik feléhez szükséges anyagokat személyesen kellett összeszedni különböző cégektől. Rengeteg jóakaró budaörsi segített ebben személyes kapcsolataival, vagy akár egy kis barterügylethez felajánlott borral.

Így nyithatta meg kapuit a lakótelepi Közösségi Ház, amely az első pillanattól kezdve ezt a nevet is viselte, s működésében is mindig a civil életet szolgálta – bár akkor még papíron a Népfront volt a fenntartója. A rendszerváltás közeledtével félő volt, hogy a Ház pártvagyonként széthordásra kerül, ezért javaslatára – még a váltást megelőzően – térítésmentesen felajánlásra került az intézmény tulajdonjoga a város számára, azzal a megkötéssel, hogy közösségben betöltött szerepét meg kell őrizni.

Miután városi fenntartásba került a Jókai Mór Művelődési Központ alintézményeként felkérték annak további vezetésére, mely tisztséget 23 éven keresztül töltötte be.

A ház pár év alatt élettel telt meg, számos egyesület, klub, baráti kör kapott lehetőséget a működésre és intézményi hátteret a megalakulásukhoz. A rendszerváltást követően – az átalakulás ideje alatt – csökkent azon programok száma, ahol a gyerekek szabadidejüket értékesen tudták volna eltölteni, ezért 10 barátjával együtt meglapították a ZÖLDKÖR – BUDAÖRS – Egészségünkért! Környezetünkért! Kh. Egyesületet.

Az egyesület 28 éves fennállása során – Budaörs Önkormányzatának anyagi támogatásával – már kétgenerációnyi gyermeknek (és persze szüleiknek) biztosított ingyenes részvételi lehetőséget, a hónapról-hónapra megszervezett sport és kézműves foglalkozásokon, nyári környezetvédelmi táborokban. Jelenleg főállású nagymamaként 8 unokával büszkélkedhet.

 

Sárossyné Majoros Piroskát azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert egy olyan közösségi fejlődést hozott városunkba, ami nélküle sosem valósulhatott volna meg. Munkássága, lelkesedése, szervezőkészsége, emberekhez való hozzáállása példa értékű.

 

 

You may also like...