2021-01-29

Juhászné Tóth Anna

Zenetörténész. 

Juhászné Tóth Anna 1951-ben született, 1981 óta él Budaörsön. Zenetörténész, jelenleg a Müpa munkatársaként az intézmény marketinges kiadványainak szakmai tartalmáért felel. Szabadidejében énekel és hegedül. Tagja a Semmelweis Kamarazenekarnak és a Budapesti Vándor Kórusnak.

A Zeneakadémián tanított filozófiát, esztétikát és vallástörténetet, a miskolci tagozaton zenetörténetet. Mint amatőr kórusban éneklő szakembert felkérték arra, hogy kezdjen kritikákat írni különböző kóruskoncertekről. Később az amatőr fúvós zenekarok is igényelték a nemcsak dicsérően értékelő, de kritikai megjegyzéseit is megfogalmazó szövegeket, s egy hosszan tartó együttműködés alakult ki a Magyar Rádióval, amelynek keretében többrészes adások is születtek különböző fesztiválokról, versenyekről.

A rendszerváltás után létrejövő különböző szakmai szövetségek rendre alapították meg saját folyóirataikat, amelyek közül többet is szerkesztet a kilencvenes évek elején. Ekkor kezdődött az az időszak is, amikor nagy szakmai konferenciák, fesztiválok megszervezésében dolgozott, és az eseményhez rendelt kiadványokat is ő álította ösze. 2013 óta tagja és elnöke is a VIVART Budaörs Zeneművész Egyesületnek.

Az egyesület célja, hogy a budaörsi lakosok helyben részesüljenek magas színvonalú zenei élményekben a zeneirodalom remekműveinek bemutatásával. Az önkormányzat támogatásával minden évben több ingyenes koncertet adnak a Városi Sportcsarnokban, a Városházán, vagy a Római Katolikus Templomban.

Anna az Egyesület elnökeként a zenekar operatív ügyeit intézi, a hangversenyeken a műsorvezetői feladatokat is ellátja. 1995-től a budaörsi Huszár Kata Alapítvány elnöke. Az alapítvány a gyógyíthatatlan Rett szindrómával született Huszár Kata gyógykezelésének támogatására és életkörülményeinek javítására jött létre. A szervezet hivatalos ügyeinek intézése mellett, többek között jótékonysági koncertet is szervezett Budaörsön.

Juhászné Tóth Annát azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert zeneszeretete magával ragadó, önzetlen segítőkészsége példaértékű. Budaörsön kívül és belül is rengeteget tesz azért, hogy a minőségi zene a mindennapokban is elérhető legyen számunkra (legyen szó egy-egy komolyzenei koncert szervezéséről, vagy kisóvodásoknak tartott hangszerbemutatóról).

You may also like...