2018-11-13

Polgár Marianne

Grafikus, címerművész. 

 

Polgár Marianne a Szatmár megyei Pátyodon született. Tanulmányait Debrecenben és Budapesten folytatta. 3 gyermeke: két lánya és egy fia van. Eleinte alkalmazott grafikusként dolgozott, később a festészet területén is sikeresen működött.

Eddig 19 önálló és 6 közös kiállítása volt. Szereti a kihívásokat: 10 évig tervezett jelvényeket, plaketteket, számos cég arculatát, kampányát, kiállítását, utolsóként, mint a 2017. évi Kolorcity pályázat egyik nyertesének, három óriás falfestmény terve valósult meg Kazincbarcikán hatalmas épület homlokzatokon.

Speciális területe a heraldika, azaz a címertan. Származása miatt, szinte gyerekként kezdett el családi címereket festeni, majd ezt követte a városcímerek tervezése (utolsó munkája: Balatonakarattya címere) és az egyházi heraldika. Megfestette a magyar katolikus főpapok közel 600 darab címerét, az összességében hét évszázadot felölelő anyag jelenleg a Székesfehérvári Egyházmegye birtokában van. Címeranyaga számos városban bemutatásra került, így közülük a legnagyobb, a Millennium tiszteletére rendezett nagyszabású budapesti kiállításon.

„Megjelent újságcikkei, írásai, könyvszerkesztései igényességről és jó stílusérzékről árulkodnak. Sokrétű, gazdag, kultúrát szolgáló életpályájáért javaslom a Bánffy Miklós díjra.” – írta róla Jókai Anna Kossuth-Nagydíjas írónő az ajánlásában.

Férje munkája révén járt Japánban, ahol lenyűgözte a felkelő nap országának varázslatos világa. Művészetében is visszatérnek a japán emlékek: a tradicionális motívumok, a táj és a kertek békét és harmóniát árasztó szépsége, a madarak és növények színpompás világa. A természet szeretete már gyermekként beléivódott.

Nagymamája módszeresen tanította a növényismeretet sétáik során, és egy „zsebkendőnyi” kertrészen, szabadon kertészkedhetett. Csak 1992-ben, Budaörsre költözésekor jutott saját kerthez. Nap-hegyi „birodalma” a japán világot tükrözi tematikus növénygyűjteményével. 2017 óta részt vesz a Kertnézőben országos programban, kertjét évente több alkalommal, szervezett formában csodálhatja meg az érdeklődő. Vegyszermentes, madár- és rovarbarát haszonkertje „A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyen 2351 kertből az 53 országos nyertes között volt. Marianne szervezte az első „Virágos Budaörsért” kertszépítő versenyt, egyik alapítója a Budaörsi Dr. Luntz Ottokár Kertbarát Körnek. Hosszú évek óta tervezi a szebbnél-szebb Úr-napi virágszőnyegeket. Alapítója, elnöke a 16. éve működő Magyar Történelmi Szalon kulturális egyesületnek, több mint 285 rendezvény: tudományos és ismeretterjesztő előadás, zenés irodalmi est, színpadi produkció, konferencia és kiállítás fűződik a nevéhez, mellyel gazdagította Budaörs kulturális életét. Egyik legsikeresebb rendezvénysorozata a „Csengő rímek – csillogó borok” volt, amely a Budai Borvidék múltjának és jelenének bemutatására szolgált, összefogva a terület borászait, a helyi vendéglőket, kulturális intézményeket, de főleg a helyi civileket.

Polgár Marianne azért kerül bemutatásra A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert figyelmessége, embersége, szaktudása kiemeli társai közül. Munkássága, közjó iránti elkötelezettsége példaértékű, s ahogy Sík Sándor szavaival vallja: Tégy minden jót, amit / Megtehetsz, / Ott, ahol vagy, / Úgy, ahogy teheted, / Akkorát, amekkorát tehetsz, / De mindig, szüntelen / ez legyen / A programod!

 

You may also like...