2018-11-13

Dr. Egerszegi Magdolna

Gyerekként élte meg a II. világháborút, kamaszként pedig 1956-ot. Az egyetemen közgazdász végzettséget szerzett. Jelenleg a Tegyünk Együtt Egymásért Egyesület (TEEKE) elnöke, és EU pályázati referensként dolgozik a budaörsi Városházán.

 “Szerencsésnek mondhatom magam, mert bár édesapám ügyvéd volt, egy kórházban és a családunkat az egyéb kategóriába sorolták, el tudtam végezni az egyetemet is, és így lettem közgazda.

Különösebb szakmai elismerésem a rendszerváltás időszakban volt a Pénzügyminisztérium munkatársaként az OECD adóügyi bizottságában végzett munkámért. Tekintettel arra, hogy soha nem politizáltam, a kitüntetések is elkerültek engem, viszont mindig szerettem, amit csináltam, és jól éreztem magam a bőrömben.

Lassan 14 éve keresem a pályázatokat a budaörsiek részére az Önkormányzat megbízásából, több- kevesebb sikerrel. Úgy érzem, hogy Budaörsön kiegyensúlyozott az életem, legalább annyit kapok, mint amennyit adok a városnak. Lényegében azért hoztuk létre a Tegyünk Együtt Egymásért Egyesületet, hogy valóban tegyünk egymásért.

Nem könnyű Budaörsön a kultúra területén, vagy az adományozás vonatkozásában tenni bármit is. Igy aztán igyekszünk „hiányt pótolni”. Az első nagyobb rendezvényünk címe is elárulja a célt: Amatőr művészeink a nagyvilágból Budaörsön a budaörsiekkel együtt. Nagy siker volt, és több olyan kiállító, akinek a munkáját soha senki nem értékelte, mert nem sikerült bemutatkoznia. Hasonlóan a budaörsiekről szólt a „Civil kurázsi az Európai Unióban Budaörsön”.

Csináltunk „ismeretterjesztő” érdekes kiállítást „Nemzeti ünnepek Európában„ címmel. Nem sorolom fel valamennyi programunkat, de egy biztos mind a városnak szólt, és bár nem nevesítettük sem a „célcsoportot” sem a célt, reményeink szerint érezni lehet, hogy a célcsoport a lakosság, és a cél ellenszolgáltatás nélkül tenni valami kicsit magunkért, a városért. A következő rendezvényünk „ismétlés” lesz, mert hagyományteremtőnek szánjuk. A tavalyi volt az első Ki mit tud Budaörsön. Mód nyílt arra, hogy aki akarta bemutathatta, ki, mit tesz a város sokszínű kultúrájáért.

A esemény sikeres volt, ebben az évben még többen jelentkeztek. A fiatalok és szép számmal énekelnek, szavalnak a legkülönbözőbb korosztályból is. Az egyesületet lényegében a fentiekben leírtak miatt, valamint a budaörsieknél szerényebb körülmények között élők segítésére hoztuk létre.

Hosszú távon terveink között szerepel 1-2 nemzetközi kapcsolat megvalósítása. Ennek leginkább a forrás oldala hiányzik, mivel minket csak a Budaörsi Önkormányzat támogat a következő nagy feladat civil munkát találni és néhány szponzort. Folytatni szeretnénk a 6 éve megkezdett és folyamatosan fejlődő munkánkat.

Dr. Egerszegi Magdolnát azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert munkájával, ötleteivel arra törekszik, hogy fejlessze a város közösségi, életét, színesítse kulturális színvonalát. Lételeme a tenni akarás, a mások segítése, és a tehetség támogatása.  

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK 

„jóságos”

 

Magdit születésem óta ismerem, tinédzser koromban szorosabb kapcsolatot is ki tudtunk alakítani, mert ő volt az egyik olyan közeli rokonom, aki egyenrangúan kezelte a körülötte lévő fiatalokat! Mindig figyelemmel és szeretettel fordult a környezetéhez, és próbálta azt a segítséget nyújtani, amire éppen szükség volt.

Kedvessége és intelligenciája mindig segített neki abban, hogy az élet nehézségeit, sőt, akár drámáit is erős belső lélekkel átvészelje! Köszönet neki ezekért és még sok boldog évet kívánok neki szerettei körében! Mivel kisgyerekként elvesztettem anyukámat szoros kapocs alakult ki közöttünk.

Mindig csodáltam hogyan tud helyt állni ilyen kiválóan ennyi szerepben, hol egyedülálló anyaként, hol feleségként külföldön, máskor cégvezetőként és üzletasszonyként. Felnőtt fejjel értettem meg igazán, hogy Magdi egy igazi Nő, aki minden helyzetben megtalálja az előre vivő utat, nem gyengén és másokra támaszkodva, hanem két lábon a földön állva, aktívan, cselekvőn. Mindannyiunknak példaképe lehet abban, hogy az életben sokszor váltani, változni kell, és mindig tanulni, hogy előbbre jussunk.

1974. óta ismerjük egymást, azaz 43 éve! Én egy 18 éves tinédzser lány voltam, ő egy gyönyörű, fiatal nő, két gyermekes anyuka. A kapcsolatunk munka alapon indult, kisebbik lányának, Vikinek voltam a babysittere. Rövid időn belül a munkaviszonyból egy nagyon szoros baráti kapcsolat alakult ki köztünk és ez nem volt egy véletlen.

Milyen Magdi? Egy olyan barátnő, akit mindenki álmodna és szeretne maga mellett. Segítőkész, önzetlen, szeretetteljes, nagyon mély, emberi, lelki odaadással kötődik hozzád. Lehetnek óriási problémái, akkor is mindig, mindenhol, minden helyzetben legelőször te jössz neki, te a barátnő! Hosszú éjszakákat beszélgettünk át, nekem ő volt (és még ma is ő) egy igazi, nyílt, őszinte tanácsadóm. Ritka képessége van arra, hogy meghallgasson, és ezt óriási nyugalommal teszi.

Mindig sikerül neki valamilyen megoldásra vezetni engem, és olykor családtagjaimat is. A sok-sok emlék közül leírok két példát, ami nagyon jellemzi Magdi különlegesen csodálatos énjét: 1979-ben, 23 évesen, beleszerettem egy olasz fiúba, akivel aztán úgy terveztük, hogy összeházasodunk, és én kiköltözöm Firenzébe. Apukám nagyon ellenezte a dolgot, úgy érezte, hogy ezzel a házassággal teljesen elveszítene engem. Magdi felkereste őt és hosszú órákon keresztül beszélgetett vele. A végén sikerült meggyőznie. 1980-ban összeházasodtunk, én azóta itt élek, van két lányunk, és Apukám, amíg egészsége engedte, rengetegszer jött ki hozzánk, utazott velünk sok felé Olaszországban és külföldön is. Sok-sok új dolgot megismert, nagyon boldog időszaka volt ez! Köszönet Magdinak!!!

Két évvel ezelőtt Dél-Szudánban dolgoztam egy évig. Pont úgy adódott, hogy ebben az időszakban volt egy fontos adminisztrációs, bürokráciával dúsított elintézendő dolgom Magyarországon, amit viszonylag rövid időn belül meg kellett oldanom. Nagy bajban voltam, nem tudtam hazamenni, nem hagyhattam ott ezt a munkát, és ráadásul ebben az afrikai országban az Internet is alig működött. Nagyon nehéz volt fenntartani bármilyen kapcsolatot az érdekelt személyekkel.

Magdi rögtön felajánlotta, hogy segít, és így is tett. Minden apró részletnek ő nézett utána, sorba állt, saját idejét szentelte ennek az ügynek, hogy nekem segítsen! Ő vitatkozott az óriási bürokratikus apparátussal, és a végén győzött! Elintézett mindent! A végén tudtam csak meg, hogy mialatt miattam rohangált, intézkedett, szervezkedett, komoly egészségügyi problémákkal küszködött, de nekem egy szóval nem említett semmit! Ez Magdi, az én Csodálatos, Egyedülálló, önzetlen barátnőm! Köszönök mindent Magdi, köszönöm hogy vagy! Maga a bátorság, a családunkat és a barátainkat összetartó erő és szeretet, aki mindig megtalálja a kiutat és a megoldást is sokszor. Igazi nő, aki a megfelelő alkalomhoz öltözteti magát és a lelkét is.

You may also like...