2018-11-13

Nyikes Fatime

Buda-környéki Látássérültek közhasznú Egyesületének elnöke.

 

Budaörsi a szívem, mert ennek a városnak a nyitottsága, hangulata az igazán otthonos nekem. Ennek egyik fő oka, hogy az általam vezetett egyesület itt kapott helyet.

A másik, hogy itt azt érzem, az emberi interakciók során nem a látássérültet látják elsősorban bennem, hanem az embert, szakembert és nőt. Akár egyesületi vezetőként, akár szószólóként, mindenhol partnerséget találok, és ez olyan érték, amitől az ember motivált tud maradni a szociális területen munkálkodása során, valamint abban a hitben, hogy valóban az elsődleges: az EMBER. Amiért igazán hálás vagyok az életnek, az kisfiam megszületése, hogy édesanya lehetek.

Pályámmal kapcsolatban szívesen gondolok Aranyanyu döntősségemre, mert ez a díj nem is annyira nekem, a személyemnek, hanem a munkám eredményességének szólt – így értékeltem. A másik, ami nagy öröm számomra, az a szószólói megbízatásom, melyet az országban Budaörs hívott létre elsőként a sérülékeny csoportok esélyegyenlőségének minél teljesebb biztosítására. Munkám során híd lehetek a rászorulók, a városvezetés, a hivatalok és szakemberek között.

Büszke vagyok erre a megbízatásra, hiszen ez egyfajta bizalom, amit munkámmal igyekszem is megszolgálni. Fatime nem sokkal azután, hogy virágkötőként elkezdett dolgozni, először egyik, néhány év múlva pedig másik szemére is elveszítette látását, megvakult. A trauma feldolgozását követően arra az elhatározásra jutott, hogy megváltozott körülményei ellenére is boldog, teljes életet fog élni. Tovább képezte magát, 2001-ben meg is szerezte az első diplomáját és szociális munkásként kezdett el dolgozni.

Gyerekkora óta közel állt hozzá ez a terület, hiszen látássérült szülei mellett megszokott közeggé vált számára a rászorulók segítése. Mesterfokú szociális munkás, szervezetfejlesztő szupervizor, gyógypedagógiai asszisztens lett, és megalakulása óta a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesület (BULÁKE) elnöke, mely szervezet a látássérült személyek társadalmi integrációjának támogatásával, érdekképviseletével és rehabilitációs foglalkoztatásával foglalkozik.

A BULÁKE aktív, önfenntartó, lelkes közössége az élő példa minden társadalmi előítélet megcáfolására, a testi-lelki egészségére gondosan figyelő Fatime pedig a csapat mozgatórugója. Saját tapasztalataiból tudja, hogy mennyire nehéz egy ilyen változást feldolgozni, épp ezért tudja hitelesen, őszinte odaadással végezni munkáját. Annak ellenére, hogy amikor megérzi a virágüzleteknél a virágok illatát, és elfogja a nosztalgia, mégis úgy gondolja, hogy most van igazán a helyén.

Nyikes Fatimét azért mutatjuk be A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert életútjával és munkájával példát mutat mind sorstársai, mind a társadalom többi tagja számára – kitartásra, optimizmusra ösztönöz életfelfogása, életszeretete.

You may also like...