2021-01-29

Ványi Ágnes

Logopédus, tankönyvszerző, módszeralkotó.

Ványi Ágnes 35 éve él városunkban, és hamisítatlan budaörsinek vallja magát. 1995-ben a Herman Ottó Általános Iskolában, mint intézményi logopédus kezdte meg munkáját. Elhivatottsága, segítőkész hozzáállása megalapozták sikeres működését a szakmában. Szaktanácsadóként és szakértőként nem csak a budaörsi, hanem a Pest megyei logopédusok munkáját is segítette.

2005-től mint a Budaörsi Logopédiai Intézet vezetőjeként építette tovább városunk beszédjavító hálózatát. A Budaörsi Kistérség megalakuláskor sok küzdelem árán, olyan településeket is sikerült bevonni az ellátásba, ahol korábban a logopédia nem volt elérhető. Neki köszönhető a színvonalas vizsgálók és foglalkoztató szobák létrehozása több kistérségi településen. Publikációk sokasága révén elismertté vált szakmájában.

A többletpedagógiai szolgáltatásra szoruló gyermekek szeretetteljes, szakmai szempontból kifogásolhatatlan ellátása során születtek meg a mások által is használható eljárásai, melyeket a pedagógus kollégák számára szakcikkek vagy oktatási segédanyagok megjelentetésével tett hozzáférhetővé. Sokat tett az olvasástanítás megújításáért is. 2011-ben fiával, Szűcs Antal Mórral közösen megalkották a Mesezene módszert, amely élménypedagógiai tulajdonságai miatt paradigmaváltást jelent az olvasás-írás előkészítésében és megtanításában.

A Mesezene mára országszerte elismert eljárásként több ezer gyermek számára teszi kalanddá az első osztályt. 2012-ben a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének főtitkárává választották. 2014-ben a Pest megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budakeszi Tagintézményének logopédiai igazgatóhelyettese lett. Szakmai életútja teljes mértékben tükrözi a beszédjavítás iránti elkötelezettségét. Kimagasló szakmai munkájáért, emberi és pedagógusi elhivatottságának elismeréseként Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016-ban Szakály Mátyás pedagógus emlékéremmel tüntette ki.

Szabadidejében műkedvelő lakberendező. Legbüszkébb arra a 9 nm2-es kislakásra, mely egy magazin figyelmét is felkeltette. Azóta a Széplak című folyóiratban más munkái is megtalálhatók. Életében nagy szerepet kapnak a kutyák. Lelkes állatvédőként jelenleg négy mentett kutya gazdija.

Ványi Ágnest azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert fáradhatatlan, lelkes, alkotó személyiség. Munkájában és magánéletében arra törekszik, hogy elősegítse mások sikerét. Barátsága megfizethetetlen értékű.

You may also like...