2018-10-05

Springman Andrásné – Friedrich Terézia

Ha azt a nevet halljuk Budaörsön, hogy Springman Andrásné – Friedrich Terézia, nagy valószínűséggel nem sokaknak ugrik be, hogy kiről is beszélünk.

Azonban ha azt mondom, hogy Teri néni, akkor biztos, hogy jó néhányuknak egy kedves kis étterem, és a különleges ízek jutnak az eszébe. Teri néni étterme egy olyan kis birodalom, amit Teri néni immár 1976 óta építget és szépítget. Sokak számára rejtély volt eddig, hogy Teri néni vajon létezik-e egyáltalán.

Az étterem neve egy ötlet csupán, vagy egy jól felépített marketing-koncepció része? Teri néniről, úgy mint Colombo feleségéről sokszor hallunk, azonban reflektorfénybe nem igazán kerül soha.

A vendégek olykor az étteremben dolgozókat vélik alteregóinak, és a kiszolgáló személyzetet gondolkodás nélkül „leterinénizik.” Az igazság az, hogy Teri néni nagyon is létezik, csak a gáztűzhely elől áthelyezte a főhadiszállását az irodába, a sok adminisztratív feladat miatt. Budaörsön születtet, és jelenleg is abban a szülői házban él, ahol egykoron világra jött. 1976 óta dolgozik a vendéglátásban. Cukrász, szakács és üzletvezető. A város minden egyes pontját ismeri.

Gyermekkorához képest elmondása szerint a város 250 ezer százalékkal megváltozott, de nem tudná elképzelni máshol az életét. Itt boldog, ennél nem is vágyik többre. Már kiskorában is nagyon szeretett főzni. Az édesapja böllér volt, és neki is jó érzéke volt a szakácsmesterséghez. Teri néni, amikor még nem volt néni, akkor csak étlapokat írt, majd a belső énje azt mondatta vele, hogy a vendéglátással kell foglalkoznia, és hallgatott is rá sokak örömére.

Nagyon szereti az embereket, és mindig azt mondja, hogy könnyű szeretni azt, akit szeretünk, azzal kell megbirkóznunk, hogy azt is szeressük, aki nem szimpatikus. Megpróbálja minden emberben meglátni a jót, és számára mindig a vendég a legelső. Nincs olyan kérés, amire nem keres megoldást és nem valósítja meg.

Akik ismerik, azt mondják róla, hogy olyan, mint egy jó tyúkanyó, mindig segítőkész és barátságos. Mindenkihez megtalálja az utat, és nagyon őszinte. Az emberek megnyílnak neki. Mindenki szereti, mert mindig mosolyog és tréfálkozik. A sütés a lételeme. Ha a szupernagyi címet lehetne adományozni nagy valószínűséggel ő kapná meg, hisz nem elég hogy remekül süt és főz, de még az unokája focimeccseire is kijár.

Teri nénit azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert ő a sütemények koronázatlan hercegnője, aki mindenképpen megérdemli, hogy az emberek egyszer és mindenkorra megtudják, hogy valóban létezik.

You may also like...