2018-10-05

Tankó Anna

Tankó Anna az erdélyi Gyimesből származik, 1972 óta él Budaörsön. Több mint 25 éve foglalkozik a népművészeti hagyományok ápolásával tojásírással, hímzéssel, csipkevarrással, gyimesi és csángó bundák készítésével.

Munkáit a Népi Iparművészetek Tanácsa a legmagasabb „A” minősítéssel díjazta.

2009-ben Budaörs Város Önkormányzata Hauser József Közművelődési Díjjal jutalmazta. Rendszeres kiállítója és résztvevője az ország legrangosabb népművészeti vásárainak, előadásokat tart, tanít.

Szabadidejét népviseletek kutatásával és gyűjtésével tölti. 10 évig vezette Budaörsön az Aprók Tánca program kézműves foglalkozásait. Munkái és foglalkozásai a régi idők tudását hordozzák, amelyek a hagyományok átöröklődésének szép példái.

Tankó Anna munkássága, magatartása, szerénysége és dolgos munkaszeretete mindannyiunk számára példaértékű.

Munkáit a Népi Iparművészetek Tanácsa a legmagasabb „A” minősítéssel díjazta, Gödöllőről 2009-ben az Aranyalma kézműves díjat hozta el. Rendszeres kiállítója és résztvevője az ország legrangosabb népművészeti vásárainak, s előadásokat tart kicsiknek és felnőtteknek egyaránt.

Már 12 éve tagja az Iharos Népművészeti Egyesületnek, a Népművészeti Egyesületek Szövetségében (NESZ) a tojásfestők (tojásírók) és bőrözős (bundakészítő) alkotók szakmai felügyelője, ahol a minőségi követelményeket, az eredetiséget értékelik, továbbá kiállításokat szervez a Gyepűk Népe Alapítvánnyal, s évek óta találkozhatunk vele különböző neves programokon Nádudvaron, Budapesten a Várban, a Hagyományok Házában és külföldön is egyre több meghívást kap.

Ahogyan azt az önkormányzati díj átadásakor elhangzott: „Munkái és foglalkozásai a régi idők tudását hordozzák, amelyek a hagyományok átöröklődésének szép példái. Tankó Anna munkássága, magatartása, szerénysége és dolgos munkaszeretete mindannyiunk számára példaértékű.” 

2015-ben Hauser József Városi Közművelődési díjban részesült.

You may also like...