2018-11-13

Haag Csilla és Chornitzer Beatrix

HAAG CSILLA

Csilla 1990 óta él Budaörsön, és közel 30 éve tevékenykedik a gyermekek között óvodapedagógusként. Az “Örömtáncház” kitalálója, megvalósítója.

 

“Nem hiszem, hogy a pályaválasztás kamasz koromban tudatos volt, hiszen lázadó kamaszként kerestem a helyem az életben, kerestem önmagam, és valahogy mégis ezt az utat kezdtem taposgatni. Érettségi után elkezdődött az óvónői pályám. Pályakezdőként, egyedül, óvónőtárs nélkül kezdtem el a nagybetűs MUNKÁT. Nem volt könnyű év, de megérte! Eljött az év vége… balesetmentesen ,és még a gyerekek is szívesen, örömmel jártak az óvódába.

Majd megszületett nagyobbik fiam Olivér. 2 év után megszűnt az óvoda, ahol dolgoztam és így új munkahelyet kellett keresnem. A 7. számú Óvodában (mai Zippel-Zappel), folytattam tovább. Egy olyan csapatba kerültem, ahol egymásból kihoztuk a lehető legjobbat, tele ötletekkel és hatalmas tudással. Nem hiszem, hogy vannak véletlenek, nekem itt volt a helyem 21 évig! Majd újabb és újabb kihívások elé állított az élet, amit végig kellett taposnom.

Ilyen volt a gyermektánc és a Német Nemzetiségi Főiskola. Közben megszületett a kisebbik fiam, Bálint, akitől megtanultam másképp látni az óvodai pályámat is. Majd 21 év után kipróbáltam magam egy kisebb intézményben is, ahol kisebb korosztályú gyermekkel (1-4 éves gyermekek) is foglalkozhattam kevés létszámmal. 3 év után úgy éreztem, hogy hiányzik a nyüzsgés, a tánc, mégiscsak az óvodás korosztály az én életem. Így kerültem a mostani közösségbe a Budaörsi Csicsergő Óvodába. Aztán olyan emberekkel kerültem kapcsolatba, akik hasonló értéket képviselnek mint én.

Valahogy mindegyikünk érezte, hogy ebben a rohanó világban olyan értékek kezdenek elveszni, amik régen a falvak közösségi programjaival folyamatosan fennmaradtak. Ez nem más, mint az öröm, szeretet, egymásra figyelés, egymás elfogadása. Nekünk felnőtteknek fontos feladatunk, hogy a mai gyerekeknek mindezt megmutassuk és megtanítsuk. Így jött létre az „Örömtánc” a Városi Ifjúsági Klubban, melynek zenéjét és hangulatát a Gandharvák zenekar tagjai biztosítják.

A sok kis szív együtt dobog ezeken az összejöveteleken. De miért éppen óvónő? A kérdésemre a válasz, már mindezekkel a gondolatokkal meg is fogalmazódott. Feltétel nélküli szeretet, kihívás, öröm, játék, csupa nagybetűvel! A zene, a játék, a mese mindennapi használata nagyon fontos a gyermekek között, hiszen ezek azok az eszközök, amelyekkel a legközelebb kerülhetünk az érzelmi világához.”

 

Haag Csillát azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert az “Örömtánc” elindításával egy olyan üde színfoltot varázsolt a gyermekek életébe, aminek segítségével boldogabb, egészségesebb felnőttekké válhatnak.  

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK

“Csupaszív”

 

Azért jó Csilla nénivel, mert jó sok játékot talál ki és jókat lehet vele játszani. Ő tudja a legjobb meséket, és mindig megdícsér. Szeretlek Csilla néni, sok puszit kívánok neked. Csilla néninek mindenhol van szeme és vicces. Rengeteg energiájával és ötletével nagyon elnyeri a gyerekek szívét! (és a szülőkét is). Olykor később érünk be reggel az oviba, így szoktam néha látni, amikor a gyerekek reggeli előtti kézmosásra várnak a folyosón. Szeretem nézni és hallgatni, ahogy Csilla néni énekel a gyerekekkel a folyosón: átéléssel, lelkesedéssel, és sok-sok vidámsággal. Jó nézni ahogy a gyerekek ragyognak és boldogan énekelnek vele. Látszik, hogy a gyerekek jól érzik magukat az óvodában.

Kiváló pedagógus és óriási szíve van. A gyerekek igényeinek megfelelően mindenkivel külön-külön foglalkozik. Az első naptól kezdve maximálisan megbízunk benne, én is és a kisfiam is, ez biztonságérzetet is ad nekünk. Életvidám ember, aki lelkesíteni tudja a gyerekeket, és a szülőket egyaránt. Látszik, hogy szívvel-lélekkel végzi a munkáját, a gyerekek rengeteg odafigyelést kapnak tőle.

Tetszik, hogy a Pillangó csoportban nem csak a „kötelező körök” vannak, hanem a gyerekek lelkével is foglalkoznak. Nagyon elégedett vagyok és szerencsésnek érzem magunkat, hogy ilyen szuper óvónők és dadusok veszik körül a kisfiamat. Szeretjük Csilla nénit, mert mindig nyitva a szíve, és jó nagyokat nevet.

Minden energiájával azon van, hogy a Pillangó csoport igazi kis szeretet alapú közösség legyen, és ez egy nagyon komoly feladat ennyi gyerekkel! Köszönjük neki a türelmet, a személyre szabott figyelmet, a jótanácsokat, és a sok bátorítást! Igazi kis tyúkanyóként gondoskodik és óvja gyerekeinket.

Mindenen érezhető az összetartás, ami Csilla néni, Edit néni, Anikó néni és Évi néni között van és ez mutatkozik minden programban, és szervezésben. Nagyon-nagyon örülünk, hogy ilyen szuper csapat segíti a kislányunk fejlődését nap mint nap, sokszor erőn és munkaidőn felül, tiszta szívvel és lélekkel! Csupa szív és szeretet.

Élete az óvoda. Belép a gyerekek közé, elfelejti gondját, baját és elvarázsol. Fantasztikusan drámázik. Hihetetlen, hogy tud mesélni, játszani és mennyi dalt ismer. Mindig mosolyog. Mindenkiben megtalálja a jót. A gyerekek repülnek hozzá és alig várják, hogy újra találkozhassanak Vele., mert ő az ÓVÓNÉNI, csupa nagybetűvel. Akiért és akihez érdemes óvodába menni. Akinek minden gyerek el szeretné mesélni, mi történt az alatt, míg nem találkoztak. Mert Ő kíváncsi rá.

Aki bármelyik gyermeket az ölébe veszi és megdajkálja, ha arra van szüksége. Akinek az ölelése minden bajra gyógyír. Megtanítja a gyermekeknek, hogy nyissák ki a szívüket, hogy csodálkozzanak rá a világra. Aki képes arra, hogy táncba vigyen bárkit, mert Vele jó táncolni, mert Nála nem érezzük ügyetlennek magunkat. Mindenre meg tud tanítani. Mindent mesébe, dalba ágyaz, és bárhol jársz vele, úgy érzed, a legjobb helyen jársz, a legjobb „idegenvezetővel”.

Ha ki kell hagynunk egy általa szervezett programot, ha nem tudunk találkozni Vele, úgy érezzük, kihagytunk valamit, kimaradtunk egy fontos dologból. Ami a szívén az a száján. Megköszönjük őszínteségét, mert segít minket, mert jót akar és jók a meglátásai. Köszönjük és nagyon szeretünk Csilla néni!

Amikor elestem az udvaron, őhozzá futottam és Csilla néni illatom lett. Két drága Kincsünk van a férjemmel. Másfél éve Csilla nénire bíztuk a Nagyot, és minden nap hálát adunk érte a sorsnak! Jövőre a kicsit is Csilla néni csodatévő szárnyai alá tesszük! Különleges, rendkívüli érzékenységű és magas értékrendű ember, aki csupa nagybetűs pedagógus, erre született. Másképp ezt nem is lehet csinálni, pláne évtizedekig.

Óriási napi munka, szeretet és türelem, folyamatos kreativitás – ez mind ő. Az Örömtánc kezdeményezője és vezetője. Szívénél csak egy nagyobb, a szerénysége és az alázata.

 

 

CHORNITZER BEATRIX

Beatrix a Csicsergő Óvodában dolgozik pedagógiai asszisztensként. Az Örömtáncház program szervezője és aktív résztvevője.

 

“Szüleim a széltől is óvtak, egészen az iskoláig. Ott azonban elkezdődött az igazi útkeresésem. Nem tudtam merre induljak. A papír és a számok untattak, a versek, a regények, a filmek, elgondolkoztattak, az emberek érdekeltek, de nem tudtam melyik (irány) lenne a jó. Végül a középiskola után, mégis a papírokat választottam. Olyan simának tűnt, ez a választás.

Először a műszaki papírt, majd később a „bonyolultabb” papírokat, végül a „kiadvány” papírt, amihez segítségül a számítógépet hívtam. Innen egy férj és két gyönyörű gyermek „rángatott el”, és szép esztendőket töltöttünk együtt, figyelve a gyerekek fejlődését, növekedését. Ennek helyességéről szakemberek által írt könyvekből megszerzett tudással felvértezve, egészen belemélyülve és elmerülve, nem is gondoltam arra, hogy egy új útra léptem, és az útkeresés egy másik irányba terelődött.

Az ő útkeresésükben próbáltam tevékenyen részt venni, viszont sajnos az idő gyorsan elszállt, és megtapasztaltam annak a mondásnak az igazát, miszerint a „gyermekekkel töltött napok hosszúnak, az évek rövidnek tűnnek.” Így az útkeresés következő állomása egy „telefonálós” -papíros, (íróasztalos) cég lett. Itt is inkább a munka „beszélgetős” része lett a kedvencem. Az emberek a vonal túlsó oldalán „láthatatlanul” is elmondták a problémájukat, megtiszteltek bizalmukkal.

Azonban az élet mégis egy csavarral, másféle irányba terelt, egy óvodába, ahol az addig megszerzett tapasztalataimat sok gyermekneveléssel foglalkozó szakkönyv olvasásával tudtam kiegészíteni. Itt, a gyerekek terelgetésével, újból megtaláltam azt, amit saját gyerekeim felnövekedésével egy kicsit elvesztettem. Az önfeledt játszás örömét, és az örök keresést, ami az arany középút felé vezető helyes irányt jelenti. Miközben az én gyerekeim felnőnek itt újból és újból megtapasztalhatom és tökéletesíthetem az arany középutat.

Talán eljutottam a bronzig és az ezüst után, talán aranyba fordulhatnak az évek során. sokat tanulok Haag Csilla barátnőmtől, kolléganőmtől, és az ő nyomdokain próbálok haladni, őt követni.) Az útkereséshez hozzátartozik, hogy próbálok a gyerekeknek, érdekes, tudást, ismeretet bővítő programokat kitalálni, megszervezni, létrehozni, és bemutatni a gyerekek tudását. A célunk az Örömtánccal a hagyomány-teremtés. Szeretnénk ősszel-tavasszal egy magyar néphagyományokra épülő, városi szintű táncházat tartani.”

 

Chornitzer Beatrixet azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert Haag Csilla kolléganőjével olyan üde színfoltot varázsoltak az óvodások életébe az Örömtáncház foglalkozással, aminek segítségével a gyerekek boldogabb, egészségesebb felnőttekké válhatnak.

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK

“A szervező” Beával már 7 évvel ezelőtt is találkoztam, de akkor még egyikünk sem ismerte a másikat. Nem is sejtettük, hogy pár év után az utunk egyszer csak összekapcsolódik és szorosan egymás mellett egy úton halad tovább. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy évig közvetlen kolléganőként ismerhettem meg.

Emlékszem, eleinte tele kérdésekkel, kissé bizonytalanul fordult a gyerekek felé, de a szemében mindig ott csillogott és csillog a mai napig a gyerekszeretet. Minden egyes helyzetnek, ami a gyerekekkel volt kapcsolatos, kereste az okát és annak megvalósítását. Aztán elindultunk a közös úton, a közös cél felé. Szárnyaltunk az ötletekben és egyik tevékenységet a másik után szervezte a gyerekeknek, elég volt egy ötlet és ő már másnap időpontokkal állt elő, nála nincs lehetetlen.

Innentől nem volt megállás, így jutottunk el az Örömtánc megvalósításához az Ifjúsági Klubban. Emlékszem ő csak annyit mondott: – te hozod a táncot, én mindent leszervezek. És így is volt. Egy hónap leforgása alatt lett zenekar, ami az élő zenét biztosította a táncházban, lett plakátunk, ami eljutott Budaörs intézményeihez.

Mindamellett, hogy rengeteg programot szervez a gyerekeknek, pedagógiai tudás is lakozik az ő személyiségében. Ezt a tudást csak azok ismerhetik, akik közvetlen munkakapcsolatban lehetnek vele. Azt hiszem akárhol járhatott a tanuló úton, most megérkezett, egyenes úton haladhat tovább azzal a különbséggel, hogy most már nem egyedül. Bea néni sokat mosolyog és kedvesen segít. Szeretem, mert: – kedves, aranyos, mindig játszik velem.

Ő törődik a legtöbbet velem, és Ő a legkedvesebb hozzám. Mosolygós. Látszik mennyire a gyerekekért „van”. Bájos, türelmes! Nem utolsó sorban: Andris kedvenc óvó nénije! Sok pillangót rajzolnék neked Bea néni! Értékeket ismerő és felismerő, kreatív, jószívű segítő. Társ, csendes, szorgos, áldozatkész, odaadó, kitartó és rendszerezett.

Csilla munkatársa, az Örömtánc rendezvények egyik segítője. Azért, hogy még többet tehessen a gyerekekért, a jövőért és a családokért, munkát cserélt, így lett óvodapedagógus. Kicsit visszahúzódó és zárkózott, viszont amikor gyerekek között van, rögtön kinyílik. Nagyon jó szervezőkészséggel rendelkezik, kiváló párost alkotnak Haag Csillával.

Az Örömtánc kettőjüknek köszönhető, hogy ilyen jól működik. Nagyon hálásak vagyunk nekik azért, hogy ilyen sokat foglalkoznak a gyerekekkel. Sok jó ötlete van, és nem rest megvalósítani őket. Nagyon szorgalmas és jó csapatjátékos. Könnyen átlátja a feladatokat és precízen, pontosan, szeretettel végzi a munkáját. Nagyon szereti a gyerekeket és ők is nagyon szeretik. Nyíltszívű és segítőkész mindenkivel. Kicsit félénk, de barátságos. Igazi anya típus.

Minden gyerekhez szeretettel szól, nagyon jól bánik velük. Nem mindig biztos önmagában. Lehetne kicsit több önbizalma, mert nagyon jó az, amit csinál, nagyon ügyesen bánik a gyerekekkel, jól szervez, és kiváló ötletei vannak. Sok lelkesedést, kitartást és hitet kívánok neki. Ha valakinek valami baja van, ő szívesen meghallgatja, és ha tud, segít.

Mindent megtesz a társaiért, odaadó és őszinte embernek ismertem meg. Sok érdekes kincs lakozik benne. Ettől olyan értékes a vele eltöltött idő. Együtt táncol, nevet és énekel a gyerekekkel. Egy velük, egy közülük, nem felnőttként utasítja őket, hanem egyenrangú társként kezeli a kicsiket. Ha kívánhatnék neki valamit, egy nagy csokor önbizalom lenne az, szeretetbe csomagolva. Mert megérdemli!

You may also like...