2018-10-05

Gyovainé Szödényi Zita

Gyovainé Szödényi Zita Budaörsön született, itt járt óvodába, iskolába, máshol el sem tudná képzelni az életét. Tősgyökeres budaörsi. Egy évig tanított a Herman Ottó Általános Iskolában, rajongva szereti a gyerekeket.

Már a rendőrségen dolgozott, amikor elvégezte az óvónőképző főiskolát, majd a Rendőrtiszti Főiskolát. Mindig vidám, mosolygós, segítőkész és jókedvű. A munkát „pillangós jóreggelttel” kezdi, így csal mosolyt nap mint nap kollégái arcára. Ha nevet, még a harmadikon is hallják. Különböző hajszíneiről és színes fülbevalóiról könnyen beazonosítható ujjlenyomat-vétel nélkül.

Kollégái szerint jószívű, segítőkész és tettre kész. 26 éve dolgozik a Budaörsi Rendőrkapitányságon. Először baleseti helyszínelő, aztán körzeti megbízott volt, majd nyomozói beosztásban látott el szolgálatot. Jelenleg függetlenített bűnmegelőzési, áldozatvédelmi előadóként tevékenykedik. Elmondása szerint sosem vágyott arra, hogy vezető legyen, csak szereti tenni a dolgát és örömet okoz neki, ha egy-egy előadása után a gyerekek odamennek hozzá és kérdeznek tőle.

Hitvallása, ha már egy gyereket sikerül jó útra téríteni, akkor megérte felkelni. A munkája jelenleg abból is áll, hogy szülői értekezleteken vesz részt és felvilágosítást tart, idősek otthonába látogat el, pedagógusoknak tart felkészítést, vagy diákoknak, ovisoknak előadást. Foglalkozik áldozatvédelemmel és megelőző vagyonvédelemmel is. Mindezek mellett még a feladatai közé tartozik, hogy kielemezze az elmúlt napok-hetek eseményeit, hogy milyen gyermekeket érintő bűncselekmények történtek, majd megteszi a megelőzést szolgáló intézkedéseket.

2014-ben a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány és az Országos Rendőr-főkapitányság a Generációk Országos Találkozóján a Budaörsi Rendőrkapitányság díjat kapott „a fiatalok kulturált és biztonságos közlekedésre való nevelése, a bűn, a baleset és a drogfogyasztás megelőzése érdekében” folytatott egész éves áldozatos munkájáért. Ennek elnyerésében Zitának kiemelkedően fontos szerepe volt.

Gyovainé Szödényi Zitát azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert kitartása, hivatástudata és lelkesedése egyedülálló. Ő valóban hisz abban, amit csinál. Úgy tudja megszólítani a diákokat, hogy az előadás után mernek tőle kérdezni, és a tanácsai olykor életet is menthetnek. Bűnmegelőzési munkáját akár a fiatalokkal, akár a szépkorúakkal kapcsolatosan mindig türelmesen, kitartóan és kedvesen végzi.

You may also like...