2018-10-05

Dr. Gajdos-Frank Katalin

Dr. Gajdos-Frank Katalin budaörsi születésű, az egykor a városban működő Hölle pezsgőgyár tulajdonosainak leszármazottja. Ide járt óvodába, iskolába, és 2011 óta a Jakob Bleyer Heimatmuseum igazgatója.

Magyarországi németnek vallja magát és úgy gondolja, nagyon fontos, hogy az emberek megismerjék a múltat és ápolják hagyományaikat, hisz elmondása szerint jó érzés ha tudjuk, hogy honnan jöttünk, hiszen csak így lehetünk tisztában azzal, hová is tartunk. A munkáját a helytörténeti múzeumban nagyon szereti, mert így lehetősége van olyan kincseket megőrizni és megmutatni a nagyérdeműnek, amelyek hitelesen mesélnek a múltról. Budaörsöt azért szereti, mert sikerült megőriznie falusias jellegét annak ellenére, hogy egyre nagyobb várossá növi ki magát. Bárhová megy, mindenhol kedvesen és mosolyogva fogadják.

A budaörsi németek története sokakban mély nyomot hagyott. Katalin nagyapját is érintette, hisz német származású volt, és a második világháború után ezért kitelepítették és elvettek tőle mindent. Katalint családjának története motiválja abban, hogy munkája során minél több embernek megmutassa, Budaörsön nagyon sok német élt és él még mind a mai napig. Szeretné minél ismertebbé tenni a kultúrájukat és a történetüket. A munkája mellett a családja a legfontosabb számára.

A kreativitás, eltökéltség és a nyitottság szinte lételeme, hisz nem kis feladat három gyermek édesanyjának és egy múzeum igazgatójának is lenni egyszerre. Az a célja, hogy a múzeum segítségével a hagyományokat, a régi szokásokat és történeteket megőrizhesse, és továbbadhassa a felnövekvő generációk számára is. Nagyon szeretné a mai fiatalokat is bevonzani, ezért tartanak nyelvtanfolyamokat, előadásokat is, hogy ne csak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is szóljon a múzeum.

Szeretné elérni, hogy a helytörténeti gyűjtemény látogatása ne egy hétköznapi unalmas kötelező program legyen, hanem egy olyan színtér, ahová szívesen mennek az emberek. Igyekszik különböző programokkal felhívni minden korosztály figyelmét erre a különleges birodalomra.

Dr. Gajdos-Frank Katalint azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert származása iránti elhivatottsága és a múlt értékeinek tisztelete példaértékű. Munkájának szeretete és odaadása sokaknak segített már abban, hogy közelebb kerülhessenek a múltjukhoz, vagy megismerhessék az egykor Budaörsön élt németek történetét.

You may also like...