2018-11-13

Széll Márta

Néptáncművész, koreográfus, művésztanár. 

 

“Arra vagyok a legbüszkébb, hogy bármilyen kulturális programra megyek, színházba, táncházba, koncertre, kiállításra, biztos, hogy találkozom a helyszínen volt tanítványaimmal, akik elmondják, hogy örömmel gondolnak az egykori néptáncos éveikre, és hogy életre szóló csomagot kaptak tőlem a magyar néptánc kincsünk megismerése által, amely saját életük gazdagítása mellett arra ösztönzi őket, hogy mindezt gyermekeikkel is megismertessék.

Öröm számomra az is, hogy már a második generációt, azaz, a volt táncosaim gyermekeit is taníthatom!” Márta 40 éve végzi kiemelkedően magas színvonalú, áldozatos táncpedagógusi és alkotói munkáját, a magyar és más kárpát-medencei népek néptánc-kultúrájának, a fiatalok körében történő megismertetése, megszerettetése jegyében.

Az Állami Balett Intézettől (ma Táncművészeti Egyetem) a Veres Péter Gimnáziumig, a budaörsi iskoláktól, a táncházakig, a nemzetközi kulturális kapcsolatok szervezésétől, a több száz táncost színpadra állító Néptánc Gálák rendezésén át, a Szélltánc Program irányításáig, széles spektrumon mozogó tevékenysége eredményeként, több ezren találkozhattak a nemzeti kultúra szerves részét képező néptánccal, népzenével.

Sokan közülük mára, a nemzeti tánc és zenei élet jelentős alkotói, elismert művészei. Budaörsön 1995-2010-ig a Kesjár Csaba Általános Iskolában, 2009-2013-ig az 1. Számú Általános Iskolában és az Illyés Gyula Gimnáziumban, 2014-17 között az Ifjúsági Klubban és a Sóbarlagban tanított néptáncot. 1999-ben, a Veres Péter Gimnázium és a Kesjár Iskola táncosaiból megalapította a Széll Kulturális Egyesületet, 2001-ben a Budaörs Néptáncegyüttest. A Széll Kulturális Egyesület – Budaörs Néptáncegyüttes minden budaörsi kulturális rendezvényen jelen van, méltó képen reprezentálja a várost fellépéseivel.

Díjak, elismerések: 1979-ben a Kállai Kettős Néptánc Fesztivál koreográfusi fődíját nyerte el. 1985-1990 között kiemelkedő alkotói tevékenységét több nívó-díjjal ismerték el.

1995-ben a Veres Péter Gimnáziumban elsőként kapta meg a Veres Péter-díjat.

1997-ben Bakonyi Ernővel együtt újra Veres Péter-díjat kap. 2002-ben Oklevelet kap Budaörs Város Kulturális Életében Végzett Tevékenysége Elismeréséért.

2011-ben kiemelkedő pedagógiai érdemek elismeréseként megkapta az Óbudai Pedagógiai Érdemekért kitüntetést.

2012-ben Budaörs Város Önkormányzatától Hauser József Városi Közművelődési Díjat kapott.

2012-ben Budaörs testvérvárosa, a szlovákiai Kisújfalu Község Önkormányzatától Elismerő Oklevelet kapott Kisújfalu kulturális életében végzett lelkiismeretes munkájáért.

2017-ben Budaörs-Kisújfalu 20 éves Testvérvárosi együttműködése alkalmából, kiemelkedő munkája elismeréseként és a Budaörs Néptáncegyüttes művészeti vezetőjeként Emléklapot kapott.

“Természetesen mindez a teljesítmény nem jöhetett volna létre egykori és jelenlegi tánctanár, koreográfus kollégáim, Kovács Gerzson Péter, Bakonyi Ernő, Gunter Mayer, Bohus György, Csordásné Bodnár Anikó művészeti titkár, a budaörsi iskolák, óvodák és a VPG egykori és jelenlegi vezetősége és tantestülete, az iskolák oktatási alapítványai, Budaörs Város Önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint a családom, a lelkes diákjaink, a szülők és az SZKE hajdani és jelenlegi táncosainak támogatása és segítsége nélkül. Hálás köszönet érte!”

 

Széll Mártát azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert munkája hagyományteremtő és értékőrző.

You may also like...