2019-03-18

Ismerjék meg a művészeket! Bodnár Gábor – Sámándob

A Budaörsi NŐ fotókiállítás minden évben egy jótékonysági árveréssel zárul. 2019-ben a Lélekzuhany Gospel Kórust támogatjuk. Idén 10 tájkép mellett 10 képzőművészeti alkotást is árverésre bocsátottunk.

Cikk sorozatunkban ismerjék meg jobban a művészeket, akik támogatják ügyünket, és az alkotásaikat, amiket felajánlottak.

Bodnár Gábor– hangszerkészítő, Tóth József Füles – a magyar reklámfotózás legendája, Gulyás Boglárka – képzőművész, Ráthonyi Kinga – vizuális művész, Neil Wolstenholme – vizuális művész, Győrfi András – festőművész, Nagy Gyöngyi – népi iparművész, Kadosa Kiss József – képzőművész, Kádár Gabriella – szobrász, keramikus, Somogyi Ferenc – szobrász.

Sorozatunk első részében ismerjék meg Bodnár Gábort, aki 15 éve foglalkozik hangszer készítéssel. Szakmáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszerész szakán végezte.

Bodnár Gábor, hangszerkészítő

Mestere Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő mester volt. Hat éves korában kezdett el a zenével foglalkozni (zongora, énekkar, ének-zene tagozat).

Ő egy sámándobot készített erre az alkalomra. A dobon a budaörsi kőhegy és egy nő sziluettje látható.

Gábortól megtudtuk, hogy a sámándob a sámánok egyik fő eszköze, melyet a rituálék vagy gyógyító folyamatok során használnak. Számos népcsoport sámánizmusában egyaránt megtalálható.

Hogy készül egy ilyen hangszer? Mi az, amire oda kell figyelni a készítésekor?

Természetes alapanyagokból készül. A káva fából, a membrán bőrből. Oda kell figyelni a bőr vastagságára, megfelelő feszítésére, tisztítására, a káva megfelelő erősségű kialakítására. Az autentikus kialakítás is nagyon fontos.

Hol használják ezt a hangszert és milyen a hangja?

Sámán szertartásoknál, táltos gyógyításoknál, manapság már világzenére is.

Miért ajánlottad fel a kiállításnak?

Fontos, hogy támogassuk az olyan kezdeményezéseket, ahol hátrányos helyzetű gyerekeknek, betegeknek segíthetünk.

 

A sámándobra ide kattintva, a közösségi oldalunkon lehet licitláni! Bízunk benne, hogy jó helyre kerül ez a fantasztikus hangszer.

 

Amennyiben szeretné felvenni a kapcsolatot Bodnár Gáborral, azt ide kattintva a közösségi oldalán teheti meg, vagy e-mailben a bodnar.instruments@gmail.com címen.

You may also like...