2018-10-05

Simon Mária

Simon Mária 41 évet dolgozott Budaörsön és 25 évig vezette a Kesjár Csaba Általános Iskolát.

Budaörs Város Önkormányzata címzetes igazgató címet adományozott neki 2015. március 25-én. Munkája során több elismerésben és kitüntetésben is részesült.

1981-ben Kiváló Vöröskeresztes Munkáért Miniszteri dicséretet, 1985-ben Eredményes munkáért Miniszteri dicséretet, 1989-ben Jókai Mór Emlékérmet és 1994-ben pedig Szakály Mátyás Pedagógus Emlékérmet, 2013-ban 40 éves kiváló szakmai munkájáért Miniszteri kitüntetést kapott.

Kiváló sportoló volt, egy NB1-es röplabda csapatban játszott Debrecenben az egyetemi évei alatt. 1972-ben került Budaörsre, és elmondása szerint azt szereti a városban a legjobban, hogy közel van Budapesthez de mégis csodálatos hegyek veszik körül.

Mára már teljesen budaörsinek érzi magát. A szülei azt szerették volna, ha orvosnak tanul, viszont ő inkább a tanári hivatás felé vonzódott. A biológia volt a kedvenc tantárgya, így biológia-kémia szakos lett végül. Azért választotta a tanítást, mert nagyon szereti ezt a szakmát, és mindezek mellett imádja a gyerekeket.

Tanított általános iskolában, középiskolában, oktatott levelezősöket és idősebbeket is. Teljesen mindegy volt neki hogy kicsikhez vagy nagyokhoz kell bemenni órát tartani, minden korosztállyal megtalálta a megfelelő hangot és kiválóan helyt állt. A tanítás mellett később igazgató lett, és 70 ember sorsáról kellett döntenie.

Egy olyan csapatot sikerült maga köré varázsolnia, akik ugyanúgy érezték mint ő, hogy a környezet nevel, ezért mindig szépnek kell lenni. Fontosnak tartotta az állandó továbbképzést és tanulást. Nagyon sok diákja volt, de egy negyvenfős osztály volt a legkedvesebb számára, az amelyikben Szödényi Zita volt az osztálytitkár.

Elmondása szerint ez egy olyan lelkes kis csapat volt, akikkel hegyeket lehetett megmozgatni. Akik ismerik, azt mondják róla, hogy átalakító személyiség – ahol jelen van, ott rendben mennek a dolgok. Dinamikája, állandó megújulási képessége, hatalmas lelke, okos empátiája, bájos személyisége teszi igazi Nővé. Család, gyerekek, diákok, iskola – egyaránt árad a szeretet belőle mind felé.

Simon Máriát azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert iskolaigazgatóként lehetőséget adott a szülőknek, hogy ne csak hivatalos ügyekben látogathassanak el az iskolába, hanem akár napi szinten tarthassák a pedagógusokkal a kapcsolatot. Kiváló szakmai munkája, példamutató emberi magatartása tiszteletre méltó. Magas szintű szakmai tudása önmagával és másokkal szemben támasztott követelményszintje tette lehetővé olyan tantestület foglalkoztatását az iskolában, akik az elmúlt években számos megyei és országos sikert értek el a tanulókkal.

You may also like...