NINCS minden rendben!

A Budaörsi NŐ közösség és a Romano Glaszo együttes egy rendkívüli fotókiállítást szervezett a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjára, november 25-re. A kiállítás képeit Budaörsön, szabadtéren, a Szivárvány utcában lehetett megtekinteni november 27-ig.

A NINCS minden rendben! fotókiállítás olyan hétköznapi szituációkat mutat be a Romano Glaszo együttes tagjainak segítségével, amelyek bármikor megtörténhetnek velünk, szomszédjainkkal, barátainkkal.

 Azonban az esetek döntő többségében csak azt mondjuk, hogy minden rendben, és ezzel nem csak másokat, de magunkat is becsapjuk.

Nincs rendben az, hogy egy édesapa bántalmazza a gyermekét, vagy az, hogy egy anyának azért kelljen nélkülöznie, mert az ebédpénz elment alkoholra. Nem lehet elfogadott, hogy a végkimerülésig hajszoljanak valakit azért, hogy jobban teljesítsen, vagy erőszakkal kényszerítsék annak megtételére, amit nem szeretne.

A kiállítás célja felhívni a figyelmet a nők elleni bántalmazásra, felszólalni ellene, és utat mutatni azoknak, akik erőszakos cselekmények áldozatai a hétköznapokban. Nagyon fontos, hogy ne kifogásokat keressünk, vagy mentségeket azok számára, akik rosszul bánnak velünk, hanem megoldásokat a problémára. Segítsünk a bajba jutottaknak és merjünk segítséget kérni, mert áldozatnak lenni nem szégyen!

A kiállítás képeit rendhagyó módon, szabadtéren állítottuk ki Budaörsön november 25-én 8 órakor az autóbusz pályaudvar mögött.

A képeket november 27-ig lehetett megtekinteni ezen a helyszínen.  Megnyitó ünnepség helyett az utolsó napon egy záró produkcióval készülünk november 27-én 16 órakor.

 

A KIÁLLÍTÁS KÉPEI:

 

A kiállítás utolsó napján a Romano Glaszo együttes tagjai előadtak egy részletet a Halálra táncoltatott lány táncballadából.

 

Az EU Alapjogi Ügynöksége nyilvánosságra hozott reprezentatív kutatási adatai szerint Magyarországon élete során minden ötödik nő szenved el testi vagy szexuális erőszakot partnere részéről. A felmérés szerint 220 ezer nő élhet olyan párkapcsolatban, ahol a partnere bántalmazza.

Gyakorisága és súlyossága ellenére a párkapcsolati erőszakot általában elhallgatás és tagadás veszi körül. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják.

E napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. Vannak országok, ahol az írott törvények szintjén sem tisztázott, hogy a nők élethez és testi épséghez való alapvető emberi joga a családon belül, a négy fal közt sem csorbulhat.

Másutt, így hazánkban is, inkább a jogszabályok, előírások és irányelvek pontatlansága, illetve gyakorlati betartásának hiánya okozza a problémát. Mindezért döntött úgy az ENSZ 1999-ben, hogy világnappal is felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak megszüntetésének fontosságára. A nemi alapú erőszak különböző formákban és fokozatokban jelentkezik.

Megkülönböztetünk például testi, lelki, szóbeli, szexuális és gazdasági erőszakot, továbbá szexuális zaklatást, fenyegető zaklatást és online bántalmazást.A testi erőszak mellett a lelki bántalmazás is nagyon nagyon gyakran előfordul, amelynek elsődleges célja az önbizalom leépítése: a bántalmazó elhiteti az áldozattal, hogy ő olyan szörnyű, béna, gyámoltalan, elviselhetetlen, ronda stb., hogy rajta kívül más úgysem maradna meg mellette. vagy éppen a család pénzének önkényes költése a partner vagy a gyerek(ek) alapvető szükségletei kárára.

A NINCS minden rendben! fotókiállítás olyan hétköznapi szituációkat mutat be a Romano Glaszo együttes tagjainak segítségével, amelyek bármikor megtörténhetnek velünk, szomszédjainkkal, barátainkkal. Azonban az esetek döntő többségében csak azt mondjuk, hogy minden rendben, és ezzel nem csak másokat, de magunkat is becsapjuk.

Nincs rendben az, hogy egy édesapa bántalmazza a gyermekét, vagy az, hogy egy anyának azért kelljen nélkülöznie, mert az ebédpénz elment alkoholra. Nem lehet elfogadott, hogy a végkimerülésig hajszoljanak valakit azért, hogy jobban teljesítsen, vagy erőszakkal kényszerítsék annak megtételére, amit nem szeretne.

A kiállítás célja felhívni a figyelmet a nők elleni bántalmazásra, felszólalni ellene, és utat mutatni azoknak, akik erőszakos cselekmények áldozatai. Ne kifogásokat keressünk, vagy mentségeket azok számára, akik rosszul bánnak velünk, hanem megoldásokat a problémára. Segítsünk a bajba jutottaknak és merjünk segítséget kérni, mert áldozatnak lenni nem szégyen!

 

Amennyiben bántalmazás (akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, Önnek joga van segítségre.

A segítségnyújtás lehetőségei, szervezetei, fórumai az alábbiak:

Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT)

Ingyenes segélyvonal: +36-80-20-55-20

E-mail: okit@csbo.hu

NANE (Nők a nőkért együtt az erőszak ellen egyesület) Tel: +36 80 505 101 – nane.hu

Nők joga honlap – nokjoga.hu http://bantalmazas.hu/szervezetek

Áldozatsegítő Szolgálat – 06 80 225 225 (éjjel-nappal hívható) igazsagugyiinformaci-ok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat

 

A rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Ezért amennyiben úgy érzi, hogy Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát. Amennyiben azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.