2018-11-13

Komjádné Udvarnoky Margit

1954 óta él Budaörsön a Lyra dalkör karnagya. 1963-ban kántori oklevelet, a Műszaki Egyetemen földmérnöki diplomát szerzett.

 

“Az összes általános iskolában ahol tanítottam, vezettem énekkart, tartottam furulya és technika szakkört (hímzés, sütés). Az iskoláktól függetlenül 2006 és 2016 közöt a budaörsi Heimatmusemban hetente egy délután ünnepelőkészítő ”hagyományőrző szakkört” vezettem. Két ízben egy hetes nyári tábort is szerveztem. Ezeken az alkalmokon hímeztünk, sütöttünk vagy németül énekeltünk. Családunkban mindig fontos volt a zene.

Ünnepnapokon, vasárnap szüleimmel kamarazenéltünk, később édesapám családunk tagjaiból szervezett “házimuzsika” koncerteket. Jelenleg lányaimmal tudok kamarázni. 10 éves korom óta tanultam zongorázni, később orgonálni, barokk furulyázni. Minden tanulmányom mellett jelen volt a zene. A tanítás is fontos szerepet játszott az életemben, ezt valószínűleg anyai ágon örököltem. A Kántorképzőn remekül ment a karvezetés és az orgonálás.

Így az akkor budaörsi plébános Dr. Sík Zoltán rám bízta az egyházi vegyes kórus vezetését. 16 éven át voltam karnagy. Jelenleg ez a “Werner Alajos Kórus”, amiben a mai napig énekelek. 1988-ban kezdtem el foglalkozni templomi gyerekkarral, nyugdíjba menetelemig vezetem is. Szívesen szerepelek énekkari találkozókon.

Mivel az iskolában német nyelvoktatás is van, sokat tanítottam német népdalokat és német templomi énekeket is. Férjem családja révén közel kerültem a német nemzetiségi származású budaörsiekhez. Ez indított arra, hogy részt vegyek a Lyra hagyományőrző énekkar munkájában. 1989-től tagja, 2001-től karnagya vagyok. Több iskolában való tanításom során megtapasztaltam, hogy milyen keveset tudnak a gyerekek az ünnepek lényegéről.

A technika órák és szakkörök témájaként bevezettem az azokkal kapcsolatos tudnivalókat. Fontosnak tartom az egészséges táplálkozást, a gyógynövények használatát is. Készítünk birsalma sajtot, lekvárokat, szörpöket is. Meg kell említenem az Úrnapi virágszőnyeg készítését is. A legszebb mintákat vadvirágból lehet kirakni.

Ez egy nagyon nagy munka. Az én részemen krétával rajzoltam a betonra a mintát, s hajnalban jönnek a gyerekek a virágot szórni. A IV. oltárnál férjem kiterjedt családja dolgozik. Itt több napon keresztül tart a virággyűjtés. 25-30 családtag jön össze, jó ilyenkor találkozni.

 

Komjádné Udvarnoky Margitot azért szerettük volna bemutatni A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert a Lyra dalkörben, dalkörért végzett munkája felbecsülhetetlen. A hagyományőrzésért tett erőfeszítései példaértékűek.  

 

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK

“Határtalan zeneszeretet”

Csupa lelkesedés, hatalmas energiákat tud mozgósítani önmagában és másokban. Tiszta lelkű, segíteni kész. Jó vele egy társaságban lenni. Szorgalmas, keresztény nagy családból származik, kora gyermekkorát már Budaörsön töltötte. Felnőve, 3 gyermek édesanyjaként tevékenykedett tovább. Barátságai, ismeretségeit ezektől az időktől ápolja.

Határtalan zeneszeretete terelte a zene és a pedagógiai pálya felé. Vallásossága, abszolút hallása vezette az egyházi énekkarba, majd a Lira Dalkörbe. Többszörös nagymamaként a Heimatmuseumban hagyományőrző foglalkozásokat is tart, szeret kertészkedni. Neki van a legfantasztikusabb birsalma lekvárja.

Mindenkivel nagyon kedves, egy fantasztikus ember. Örülök, hogy ismerhetem. Kiváló karnagy, és nagyon nagy türelemmel rendelkezik. Nem is értem honnan merít ennyi erőt. Szorgalma, fegyelmezettsége kiemelkedő zenei, műszaki és pedagógiai műveltsége emelte ki pályatársai közül. Egész élete során szívügye volt a zenei nevelés, a sváb hagyományok ápolása. Közösségi emberként évtizedek óta sokat tesz az egyházi kórusért, a gyermekek zenei és hagyományőrző neveléséért.

Elképzeléseit mérnöki pontosság, nagy zenei és pedagógiai hozzáértéssel valósítja meg. Munkássága a gyermekek zenei nevelésében, az egyházi kórus karmestereként, a Líra Dalkör vezetésében, valamint a hagyományőrző gyermek foglalkozásokban csúcsosodott ki. Nagyon fontos számára a családja a szerettei, nagyon büszkén beszél róluk.

Szeret társaságban lenni, üde színfoltja minden közösségnek. Sokan szeretik mert türelmes és segítőkész. Nagyon jó zenei érzéke van. Rengeteget tud beszélni. Minden témához hozzá tud szólni. Nagyon barátságos és rendszerető ember. Tisztelettel beszél másokról, nincs benne rossz akarat. Ha a segítségét kéri valaki szívesen áll bárki rendelkezésére.

Hihetetlen kedves és őszinte ember. A hagyományőrzés a dalok a lételeme. Számára mindenben ott van az zene, és ez így is van jól. Ezért ilyen kiváló szakember. Nagyon jó karvezető és jó barát. Meghallgatja az embereket, megfogadja a neki adott tanácsokat. Sosem mogorva vagy haragos. Szívesen vagyok a társaságában, mert nagyon sokat lehet tőle tanulni.

Remek birsalma sajtot készít. Sütni, főzni, hímezni, énekelni, mindent tud. Szinte mindenhez ért, és mindent magas színvonalon is csinál. A gyerekek rengeteget tanulhatnak tőle. Sok ilyen emberre lenn még szükség. A munkájában nagyon precíz. A tökéletességre törekszik mindig. Neki köszönhető, hogy a dalok megtelnek élettel. Öröm vele lenni.

 

You may also like...