2019-03-22

Ismerjék meg a művészeket! Győrfi András – Amazon

A Budaörsi NŐ fotókiállítás minden évben egy jótékonysági árveréssel zárul. 2019-ben a Lélekzuhany Gospel Kórust támogatjuk. Idén 10 tájkép mellett 10 képzőművészeti alkotást is árverésre bocsátottunk.

 

Cikk sorozatunkban ismerjék meg jobban a művészeket, akik támogatják ügyünket, és az alkotásaikat, amiket felajánlottak.

Győrfi András – festőművész, Kádár Gabriella – szobrász, keramikus, Kadosa-Kiss József – képzőművész, Bodnár Gábor– hangszerkészítő, Tóth József Füles – a magyar reklámfotózás legendája, Gulyás Boglárka – képzőművész, Ráthonyi Kinga – vizuális művész, Neil Wolstenholme – vizuális művész, Nagy Gyöngyi – népi iparművész, Somogyi Ferenc – szobrász.

Győrfi András  képzőművész, könyvillusztrátor, grafikus, látványtervező, író.

Édesapja Győrfi Endre építész, az 1948-as londoni olimpia résztvevője, a magyar vízilabda-válogatott kapusa.

Győrfiről korán kiderült művészeti tehetsége, kilencévesen megnyerte az indiai Shankar Gyermekrajz pályázatot, amire évente 5000-en küldik el rajzaikat. Megnyerte a Jankovics Marcell által kiírt János vitéz rajzpályázatot is.

Tanárai voltak: Molnár József és Ruisz György festőművészek.

1981-ben Budapestre költözött, diplomáját az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán szerezte mint építészmérnök. Iskolái után hamarosan bekapcsolódott a hazai művészeti életbe.

1991 novemberében állított ki először a Mix-art galériában. 1994-ben a New-York-i Agora galéria hívta meg és kötött vele egyéves szerződést.

1994-től a Polaris Galéria művészeti vezetője volt. Számos kiállítása volt az évek során, Londonban, Kínában, Malajziában, Törökországban, Spanyolországban és más európai országokban. 2009–12 között saját galériát tartott fent Budapest belvárosában.

Nagy sikerű könyvillusztrátor, főleg ifjúsági és gyermekkönyvek őrzik munkáit. Többek között Gárdonyi Géza, Jules Verne, Békés Pál, Kányádi Sándor műveihez készített rajzokat.

Színházi látványtervei közül kiemelkedik a soproni színháznak készített díszletterve Raymund FitzSimons Edmund Kean című monodrámájához, melynek címszerepét Székhelyi József játszotta.

2013 óta Horvátországban, Rovinjban tart fent saját műtermet.

Az elmúlt években írással is foglalkozik. Három könyve jelent meg. Kettő a rovinji egypercesei (Miénk itt a tér 1-2.) míg legutóbbi egy krimi, melynek címe: Öt Jó-krimi.

Házas, felesége Hegyi Angéla, fia Győrfi Márton.

A Budaörsi NŐ fotókiállításra az Amazon című festményét  ajánlotta fel, amit vászonra festett olajjal, majd addig törölgette, alakítgatta ronggyal, radírral, kézzel és persze ecsettel, amíg el nem nyerte a megfelelő formát.

Andrástól megtudtuk, hogy a könyvek, filmek és álmok ihlették alkotását. Ezen belül a történelem és a mitológia.

„Rengeteget olvastam gyerekkoromban és az onnan megmaradt történetek képződnek le bennem. Talán kicsit másképp mint a leírtak, de így lesznek az enyémek.”

 

Művészeted középpontjában többnyire a női alakok vannak. Mivel érdemelték ki ezt a csodálatot tőled?

Tíz évvel ezelőttig nem festettem nőket. Úgy véltem, olyan szépek vagytok, hogy az én torz, groteszk világomba nem illetek be. Aztán szembejött velem Angéla és minden megváltozott, az ő szépsége, az ő alakja az, aki velem bolyong ebben a misztikus, szürreális térben

 

Melyik a legnehezebb rész egy női alak megelevenítésében? 

Minden és semmi. Ha benned van egy nő alakja, akkor az százszor, ezerszer meg tudod festeni…és nekem szerencsém van.

 

Mi sodort a művészetek felé? Hogyan készült az első alkotásod és mi volt az?

Három éves koromtól már napi órákat töltöttem rajzzal, gyerekkorban kifejezetten kis zseninek tartottak, rengeteg pályázatot nyertem itthon és például Ázsiában is.

Aztán persze építész lettem, mert ez volt apám kérése…de az nem én voltam, és hamar visszakeveredtem a művészeti pályára.

Az első felnőttkori festmény talán egy repülő hal volt.

 

Gyermekkorod óta tudtad, hogy az alkotás révén fogsz kiteljesülni?

Nem tudtam én semmit. Olimpiát akartam nyerni, vízilabdáztam és persze a családi hagyományokat folytatni, ami az építészet volt. Aztán beszippantott ez a művészeti világ, Budapesten újságoknak, magazinoknak, könyvkiadóknak dolgoztam, ami abban az időben jelentős pénzt hozott.

Az építész fizetésem 5-6-szorosát…matekban mindig jó voltam, és egy nap alatt váltottam. A festészetben meg a kezdetektől volt sikerem, így minden ment a maga útján, de semmit nem terveztem meg előre.

 

Miért ajánlottad fel a festményedet a kiállításra? 

Évente 10-12 festményem kerül jótékonyságra. Én csak örülök, ha segíthetek. Persze meg kell húzni a határt.

Győrfi András festményére ide kattintva, a közösségi oldalunkon lehet licitálni! Bízunk benne, hogy jó helyre kerül ez a fantasztikus alkotás.

Amennyiben szeretné felvenni a kapcsolatot Győrfi Andrással, azt ide kattintva a közösségi oldalán teheti meg.

Vagy weboldalán a www.gyorfiandras.hu keresztül, instagrammon, telefonon: +36/20-9662-990-es telefonszámon.

Továbbá budaörsi műterme egész nap látogatható a PostART-on nyitvatartási időben. 

 

You may also like...