2019-04-02

Ismerjék meg a művészeket! Nagy Gyöngyi – Gyöngygallér

A Budaörsi NŐ fotókiállítás minden évben egy jótékonysági árveréssel zárul. 2019-ben a Lélekzuhany Gospel Kórust támogatjuk. Idén 10 tájkép mellett 10 képzőművészeti alkotást is árverésre bocsátottunk.

Cikk sorozatunkban ismerjék meg jobban a művészeket, akik támogatják ügyünket, és az alkotásaikat, amiket felajánlottak.

Nagy Gyöngyi – népi iparművész, Ráthonyi Kinga – vizuális művész, Neil Wolstenholme – vizuális művész, Gulyás Boglárka – képzőművész, Bodnár Gábor– hangszerkészítő, Tóth József Füles – a magyar reklámfotózás legendája, Győrfi András – festőművész, Kadosa Kiss József – képzőművész, Kádár Gabriella – szobrász, keramikus, Somogyi Ferenc – szobrász.

Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész. Gyermekkora óta töretlen a vonzalma a gyöngyök iránt.

„Kislány korában csak nézegettem, rakosgattam őket, mint valami kincset.”

Gimnáziumi tanulmányai (Eger) után óvónőnek tanult. (Sopron, Hajdúböszörmény).

„A munkám mellett a gyöngy lett a hobbim. Eleinte a minták megfejtése és lefűzése jelentette a kihívást, majd az önálló tervezés. Közben érdekelt az is, hogy a különböző népek hagyományaik szerint milyen ékszereket készítettek és hordtak.

A szüleimtől, nagyszüleimtől sokat tanultam. Azt láttam, hogy mindig igényesen és nagy odaadással végzik a munkájukat. A család női tagjai sokat kézimunkáztak, szőttek, varrtak, kötöttek, horgoltak.

A család férfi tagjai szintén ügyes kezűek, kreatívak voltak. Értettek a fémhez, fához. Ahogy az évek során egyre több tapasztalatra tettem szert a gyöngyfűzésben, a hobbiból szenvedély lett, mára pedig hivatás.

Az alkotás mellett tudásomat elhivatottsággal adom át az érdeklődőknek, fiataloknak és időseknek egyaránt. Szakkört vezetek, tanfolyamot tartok, nyári tábort szervezek és vezetek. Munkáimmal rendszeresen megjelenek kiállításokon. Sikeresen veszek részt pályázatokon.

Gyöngyfűzőként célom az eredeti népi motívumok és színharmónia tovább éltetése és a mai kor embere számára is hordható ékszerek és öltözék kiegészítők tervezése, a tudásom átadása.”

Legfontosabb díjaim, szakmai elismerései:
• 2018-ban a közösségért végzett tevékenységért „Király Zsiga-díjat” kapott
• 2017-ben a Cser Kiadónál megjelent a „Gyöngyfűzés kicsiknek és kezdőknek” című könyve
• 2014 óta a Hagyományok Háza – Népi Iparművészeti Osztály felkérésére a népi ékszer szakág
bíráló bizottságának tagja
• 2015-ben elnyerte a Magyar Kézműves Remek díjat
• 2015-ben Népi ékszer kategóriában Gránátalma díjat kapott, az Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállításon
• I. díjjal jutalmazták a XI. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázaton Budapesten
• Az Országos Népi Ékszer pályázaton elnyerte a megtisztelő fődíjat, „Berekai Éva – díj” 2014
• 2008-ban megszerezte a népi iparművész címet
• 1999-ben megjelent két könyve a „Gyöngyvarázs” sorozatban (Fazekas Zoltánné szerző).

Nagy Gyöngyi A Budaörsi NŐ fotókiállításra egy gyöngygallért ajánlott fel hozzá illő karkötővel és fülbevalóval, ami egy népi ékszer. Magyarország egy szűkebb területére, a Sárközre volt jellemző a viselése. Szín összeállításában már modern, különösen a kiegészítő karkötő és fülbevaló kíséretében.

Ez a nyakék a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti osztályának minősítésében a modern míves termék kategóriát kapta.

Nagy Gyöngyi első gyöngyből készült alkotása egy szövött karkötő volt, amit még középiskolás korában készített. 

Gyermekkorában különösebben nem tervezgette, hogy mi szeretne lenni. Emlékei szerint mindig az alkotás vágya ösztönözte, szeretett kézimunkázni, barkácsolni, fúrni-faragni.

Azért ajánlotta fel a jótékonysági árverésre ezt a gyönyörű nyakéket, mert a zene szeretete számára az egyik legnagyobb érték, így a zenével foglalkozó rászoruló közösséget szívesen támogatja saját munkájával.

A különleges ékszerre ide kattintva, a közösségi oldalunkon lehet licitálni!

Amennyiben szeretné felvenni a kapcsolatot Nagy Gyöngyivel, azt e-mailben: gyongyi.nagy111@gmail.com, weboldalán: www.nagygyongyi.hu vagy telefonon keresztül teheti meg: +36/30/338 2710.

 

You may also like...